dinsdag 27 november 2012

Oriënteren.

Poeh zeg, 't is voor deze moeder bijna niet bij te houden. De ontwikkelingen gaan hier in een behoorlijk tempo in huize ......

Jan Junior vertrok vanochtend een half uurtje later naar school. Hij heeft een meeloopdag op het R.O.C. bij de opleidingsrichting I.C.T. Vorige week hadden we een informatieavond over verschillende opleidingen en, zoals te verwachten was, kwam dit eruit.


plaatje van www.

Hij gaat voor de richting Web- en Gamedesign. Deze opleiding is het eerste jaar nog wat breder, in het tweede jaar moet hij kiezen tussen web of game. 't Is echt een opleiding voor Jan, zo denken we.

Jan computert graag. En veel. En dus ook lang. Maar voor dat je misschien denkt dat we met een gameverslaafde van doen hebben, nee. Hij doet van alles achter z'n schermen (Ja, 2!).

Gisterenmiddag kwam Jan even beneden. Ik zat met mijn zus in de kamer en Jan stond een beetje te draaien. Hij wilde duidelijk wat vragen, maar wachtte op z'n beurt. Het zijn van die momenten dat je als moeder van een kind met autisme moet aanvoelen dat er iets is.

Dus ik vroeg hem ernaar. "Ja, ik heb wel een vraag", gaf ie aan. En toen kwam er een voor mij ingewikkelde vraag over een formule van rente op rente. Ik was verbaasd. "Ben je met je huiswerk bezig?" vroeg ik. Huiswerk is iets waar Jan altijd in gestuurd moet worden, dus ik kon me al niet voorstellen dat dat nu vanzelf was gegaan.

"Nee", zei Jan, "ik ben aan het bestuderen hoe Java werkt". Het blijkt dat ie dat programma weer nodig heeft om aanpassingen te kunnen realiseren bij een spel wat ie altijd speelt. Mijn zus kon hem gelukkig aardig op weg helpen. Nog niet helemaal, tijdens het eten, een half uurtje later vertelde Jan dat ie nog zat te puzzelen.

Vorige week ging er ook een klasgenoot van Jan, samen met z'n moeder met ons mee naar de voorlichtingsavond. De moeder van klasgenoot vond de opleiding I.C.T. niets voor haar zoon, "veel te saai" zei ze.. De voorlichting leek ook saai, maar ach. "Ik weet dat Jan dit alles verre van saai vindt", legde ik uit aan moeder. "Jan is altijd heel geïnteresseerd in het oplossen van problemen op dat gebied", voegde ik er nog aan toe.

Ze ging eens ten rade bij haar zoon. "En jij, M....?", vroeg ze. "Wat doe jij als je een computerprobleem tegenkomt?" Nou, zei M.,"dan zet ik Skipe aan en dan toets ik Jan in". "En dan stel ik de vraag!" Misschien moet vriend toch nog even verder kijken naar andere richtingen. D'r is vast voor hem ook wel iets passends!!

13 opmerkingen:

 1. Super handig zo'n zoon voor het geval je zelf probleempjes krijgt met de PC.
  Fijn toch dat hij zich daar goed in kan vinden.

  Fijne dag, Trudie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Jan heeft ons al meerlmalen geholpen en ook zijn Zussen vinden zo´n helpdesk erg makkelijk!

   Verwijderen
 2. Ik denk dat deze opleiding perfect is voor jullie zoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ideaal, zulke ict-ers in huis. De meeloopdag bevestigt hem vat nog wat hij al weet? Succes met bijhouden van alle ontwikkelingen1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het ook meer is vandaag hoe Jan de sfeer vindt op de school. Deze school is voor ons wel het gunstigst qua afstand, maar er zijn wel meer opties als het gaat om de lokatie. Ik hoop dat Jan het hier leuk vindt, scheelt ons weer in de reiskosten het eerste jaar ;)

   Verwijderen
 4. Rente op rente is ook wel een erg moeilijk begrip om uit te leggen. Maar het klinkt wel of hij de juiste vervolgopleiding gevonden heeft. Voor jullie een hele zorg minder.
  De rendierkrans is heel leuk.
  Ik wil wel vaker een kleine reactie achterlaten maar de laatste tijd loopt mijn blogspot vast op jouw reactieformulier en dan kan ik helemaal geen blogs meer openen. Het zal vast aan mijn laptop of browser liggen. Het is dus geen onwil van mijn kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik verwacht dat mijn Jan ook in die richting gaat, als hij zijn mavo dipoma dit jaar tenminste haalt. Op school zeiden ze dat gezien zijn antwoorden op de beroepentest hij in de logistiek moet. En dat na al die jaren waarin ze mij vertelden dat hij niet kan plannen en organiseren. Soms heb ik wel eens zin om heel hard te gaan gillen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn voor Jan dat hij al iets heeft wat hem zo aanspreekt! Hopelijk bevalt de open dag hem vandaag goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knappe zoon heb je daar!En die opleiding zal hem dus wel heel goed liggen.Veel succes alvast!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn zeg dat hij een opleiding heeft gevonden waar zijn interesse ligt. Het klinkt mij allemaal nogal ingewikkeld in de oren, maar Jan zal er vast wel raad mee weten. :-) Zet 'em op Jan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Reacties
  1. "Oh eh leuk hoor", zegt Jan... Hij gaat er dus voor. Vond de opdracht die ie vandaag kreeg eigenlijk wel een beetje te makkelijk maar ach. We zien wel. Misschien is die driejarige versnelde opleiding iets voor hem. Dat horen we vanzelf op den duur denken we zo...

   Verwijderen
 10. Heerlijk als je een mannetje in huis hebt, die computerproblemen zo kan oplossen. Ik kan het niet en Ben ook niet, maar gelukkig heb ik een broer die ik dan even bel en met het CrossLoop Connect programma kan hij dan zo in mijn computer en het probleem zo oplossen. Daar heb ik al een paar keer heel fijn gebruik van gemaakt. Te meer ook omdat broer nabij Apeldoorn woont en niet zomaar even kan langswippen...
  Ik hoop dat Jan straks in die opleiding helemaal zijn ei kwijt kan. Lijkt me geweldig voor hem.
  Ik wens je een fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Hé leuk, een reactie! Ben zó benieuwd wat je gaat schrijven...